Günümüzde teknoloji, yaşamın her alanını etkileyen ve insanlığın hayatını kolaylaştıran önemli bir faktör haline gelmiştir. Teknolojik gelişmeler, yaşam kalitesini artırırken çeşitli gelişmelerle bireylerin ve toplulukların hayatını yeniden şekillendirmektedir. Akıllı cihazlardan yapay zekaya kadar uzanan bu gelişmeler, bireysel ve toplumsal boyutta birçok faydayı beraberinde getirmiştir.
Örneğin, iletişim alanında yaşanan gelişmeler, dünyanın her yeriyle bağlantı kurmamızı sağlarken, eğitim ve sağlıktaki gelişmeler bireylere daha iyi hizmetler sunma imkanı tanımıştır. Bununla birlikte, teknolojinin ekonomiye katkısı dikkat çekmektedir.
Son Yıllarda Teknolojik Gelişmeler
Yapay Zeka (Artificial Intelligence): Yapay zeka (AI), makineler tarafından sergilenen zekadır. Yapay zekâ, insan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma, çıkarım yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir. Çevresini algılayan, bir hedefte başarı şansı maksimize eden eylemleri başaran aygıt olarak tanımlanabilir. Yapay zeka ile makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler üretmesini sağlaması amaçlanmaktadır. Yapay zeka, bir makinenin “öğrenme” ve “problem çözme” gibi diğer insan zihinleriyle ilişkilendirdiği “bilişsel” aktiviteleri taklit ettiğinde, genel olarak, uygulanmış olur. Yapay Zeka, bilgisayarın, insanların düşünce yapısına benzer şekilde bilgisayar kontrollü bir robot veya bir yazılımın akıllıca düşünmesinin yoludur. Yapay zeka, insan beyninin nasıl düşündüğünü ve bir problemi çözmeye çalışırken insanların nasıl öğrenip karar verip çalıştığını inceleyip ve daha sonra bu çalışmanın sonuçlarını akıllı yazılım ile sistemlerin geliştirilmesi için kullanılmasıyla başarılır.
ESNEK PİLLER (Flexible Batteries): Dönebilen bilgisayar ekranlarından “akıllı” giysilere kadar elektroniğin
geleceğinin artan şekilde esnek olacağı görülüyor. Bükülebilir, kıvrılabilir, şekillendirilebilir özellikteki esnek pillerin, enerji depolama konusunda çığır açması bekleniyor.
Giyilebilir medikal aletler ve biyomedikal sensörler, esnek ekranlar ve akıllı saatler de dahil olmak üzere bir çok alanda esnek piller kullanılıyor. Bu pillerle çalışan sağlık uygulamalarındaki veriler doktorlara kablosuz olarak ilerleyebiliyor ve bu da uzaktan hasta takibini kolaylaştırıyor. Ayrıca, ceketler, Tişörtler ve diğer kıyafetlerin dokusuna entegre edilebilen esnek piller gömme ısıtma sistemlerinden sağlık takibine kadar uzanan yetenekleri ile tekstil bazlı elektronik sektörüne güç kaynağı oluşturacak gibi duruyor. Öncelikli olarak sağlık ve tekstil dünyasını hareketlendirecek küresel esnek pil piyasasının büyüyerek ekonomik değerinin 2027’de 240 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Bazı firmalar aktif bir şekilde esnek pil teknolojisi geliştirse ve hala pazarlasa da bu alanda hala yenileşim ihtiyacı var